30.04.2018

Димту Теро, Гуджи, Эфиопия

На протязі пари попередніх років все більше і більше  кавових спеціалістів відділяють ефіопську каву із зони Гуджі від більш загальної зони Сідама. І справді, кращі лоти кави з Гуджі мають помітні відмінності, які дозволяють розглядати Гуджі як окремий кавовий регіон.   Кава Гуджі складна, багатогранна,  збалансована.

Звичайно ж і українські знавці кави вже осідлали цю нову модну хвилю. На цьогорічному  чемпіонаті  з брюінгу (заварювання кави альтернативними способами) як мінімум двоє фіналістів з шести - пробились до фіналу із кавою з Гуджі. А чемпіон минулого року Олексій Федоровський (що колись починав свій «кавовий шлях» у Kofeїn) переміг тоді на каві Суке Куто, із цього самого  району Гуджі. Як і ще один колишній наш баріста  Діма Грєхов, що виграв чемпіонат ОАЕ теж з кавою від Суке Куто.

Ми ж в Kofeїn полюбили каву з Гуджі давно і тому на протязі вже кількох років наших клієнтів один за одним радують найкращі зразки кави з Гуджі.   Це була та ж таки кава Суке Куто, потім був Муліш, потім Нефас (митий і сухий), потім ще раз Суке Куто. А зараз ми знов «накружили» трошки унікальної кави сухої обробки з Гуджі, ферма Дімту, лот з Теро, тобто Дімту-Теро.  

Історія «знахідки» Дімту-Теро досить непроста. Наш баріста Руслан Карелашвілі, коли готувався до цьогорічного чемпіонату України –  назамовляв де тільки міг зразків кави. Замовляв він звичайно ж дуже якісну, дорогу каву, з якою можна було б перемогти на чемпіонаті.  І от Руслан отримав посилку з Амстердаму, із зразками найкрутішої ефіопської кави.  Ми їх попробували  і вибрали найкращу із цих найкрутіших кав  - якраз цей самий лот Дімту-Теро. Та отримати до чемпіонату  потрібну кількість кави не встигли, бо кава ця ще була тільки в зразках, а в «товарній» кількості припливла з Ефіопії в Європу буквально за кілька днів до чемпіонату. Руслан виступив на змаганнях з іншою нашою кавою – Кенія Гатомбоя і мало не виграв чемпіонат, ставши другим. Але ж кава Дімту-Теро була настільки класною, що відмовитись від неї ми просто не мали морального права, та і сил для спротиву такій спокусі (після скількох чудових кав, попробуваних на чемпіонатах) у нас уже не було.  Бо смачну каву треба пити всім, завжди і скрізь, а не тільки «понтуватись» з нею раз на рік перед 4 «балуваними» суддями на чемпіонаті країни. :)

Загалом, дії наші були схожі на вчинок героя відомої пісні, який  випустив джина з пляшки тому, що дуже хотів випити. Тобто ми діяли по принципу:  «…єслі я чєго рєшил – то вип’ю обізатєльно»  і швиденько замовили кілька мішків цієї кави.  Що цікаво – не одні ми виявились такі кмітливі і розумні. Весь лот (він був невеликий, мішків 40 на всю Європу) «розлетівся» за кілька днів, ще до того, як каву вивантажили з пароплава. І я так чомусь підозрюю, що в Україні кави цього лоту  не є дуже багато ;)

Ось коротко про цю каву:

Ефіопія, Гуджі, Дімту-Теро. Гр. 1

Регіон: Зона Гуджі,  Одо-Шакісо,

Виробник: Млин  Дімту, координати    5°53'23.94"N  38°46'28.21"E

Сайт: http://www.almazcoffeeexport.com/farm-overview

 Висота: близько 1950 м.

Обробка: суха (натуральна)

Сертифікат:  Органічний

Упаковка: мішок Грайн-про

Переробний млин Дімту розташований  за 22 км на північний захід від міста Шакісо. Тією ж дорогою, що і  на відому вже нам ферму Суке Куто, але  4 км далі. Млин заснований в 2002 році і належить  експортеру «Алмаз селомбеєне коффі». Експортер має поблизу млина близько 150 Га своїх кавових садів, а крім того – купує урожай ягід кави у семи навколишніх невеликих селах. Одне з цих сіл – Теро. Зараз в Теро вирощують каву 13 фермерів, що мають ділянки землі по 2-4 Га.

 Наш лот було зроблено виключно з кави, що вирощена і зібрана цими фермерами.  Варто відзначити, що експортер не тільки купує у фермерів каву, а і допомагає їм у багатьох питаннях, включаючи професійні освітні заходи:

Також млин Дімту провів органічну сертифікацію всього виробничого циклу кави, в тому числі і для фермерів цих 7 сіл. Органічне походження кави Дімту і його природну безпеку підтверджено міжнародними органічними сертифікатами агенцій BCS OKO, NOP, EU, JAS, тобто Швейцарії, ЄС, США та Японії.

Кава була оброблена сухим способом, цілі ягоди було висушено на «африканських ліжках», тобто покритих сіткою провітрюваних столах. Сушка надзвичайно якісно контролювалась на всіх етапах. Через те, що Дімту розташовано досить високо, близько 2000 м над рівнем моря – потрібно було як закривати каву від інтенсивного полуденного сонця,  та від нічних туманів, так і від раптових дощів.

 

Переробка ягід, що висохли - проводилась на власному обладнанні експортера і також була проведена надзвичайно якісно, чому є доказом надзвичайно висока оцінка цієї кави професійними каперами. За оцінкою  ефіопських каперів цьому лоту Дімту-Теро присвоєно 1-й грейд. Голландські  капери з Трабокки оцінили каву у 89 балів.

В чашці: надзвичайно гармонійний і чистий букет, без надмірно інтенсивних  тонів, характерних для кави сухої обробки. Відчутні нотки персика, солодких слив, аромат апельсинових квітів.

Майте на увазі, що коли ви тільки відкриєте пакет з цією кавою і вдумливо його понюхаєте - вас може збити з ніг підступний аромат вареників з порічками.

email*

Новый пароль и инструкция высланы на ваш E-mail

Имя
E-mail*
Номер телефона
Пароль*

На ваш E-mail выслана ссылка с подтверждением регистрации

Войти через Facebook

Товар добавлен в корзину