06.08.2016

Ефіопія, Харар, кооператив Кубсіту, грейд 3

Ефіопія, Харар, кооператив Кубсіту, грейд 3

"The coffee of Harar is too well known in the markets of Europe to require description:

it grows in the gardens about the town, in greater quantities amongst

the Western Gallas, and in perfection at Jarjar, a

district of about seven days’ journey from Harar on the Efat road”

«Кава Харару надто добре відома на ринках Європи, щоб потребувати описання:

вона росте в садах біля міста, ще в більших кількостях у землях

Західних Галла, а в повній досконалості – в Черчер, це район

в 7 днях шляху від Харару,  Ефатською дорогою»

Richard Burton, 1855

 Що не кажи і як не крути  – але усі кавові дороги починаються  із Харару. Минулу розповідь про Харар я закінчив на фотографії невеличкого містечка Гелемсо, що на захід від Харару.  Десь там у 1910-20 роки жив такий собі Васька – ефіопський хлопець, який виріс в українському селі Луциківка, що біля Сум. У Гелемсо (де його називали «Баска») він до кінця своїх днів служив Всемогутньому Богу. Якщо вам цікаво, як неймовірно може бути закручена людська доля – про це можна прочитати тут:

http://gastra.com.ua/ru/kofein/blog/xarar-i-vaska/

Нинішня наша кава із Харару – якраз із тих місць. Недалеко від Гелемсо є містечко Бедеса, де знаходиться кавова кооперативна спілка Черчер Ода Бултум (Chercher Oda Bultum Farmers’ Cooperatives Union).

http://checherodabultumfcu.com/

 Зараз у цю спілку входять 126 кавових фермерських кооперативів, що розташовані в радіусі близько 30 км навколо Бедеси. У спілку входить і кооператив Кубсіту.

Якраз тут, навколо гірського села Губа Корiча (Guba Koricha)  і було вирощено нашу каву.  Учасниками кооперативу є  457 фермерів, що вирощують каву на своїх невеликих ділянках, які розкидано на схилах гірської гряди Черчер, що простягається зі сходу на захід.

Найвищі вершини гряди сягають за 3500м, а наша кава вирощена на висотах 1400-1750  м.  Така висота, орієнтація гір і особливості місцевих повітряних течій - сприяють тому, що на південних схилах гряди випадає дуже багато дощів. Середній шар опадів тут – 1440 мм на рік.

Для порівняння, в Харкові щороку випадає близько 500 мм опадів. Страшно і уявити, що в Харкові могло б вирости, якби випадало 1440 мм. Північний же схил гряди Черчер – дуже сухий. На північ від гір Черчер починається пустеля Афар, де за рік випадає менше 200 мм опадів, а денна температура - близько +50 ºС.

Такі природні умови, як в Черчер: висота 1750м, шар опадів 1440 мм, середня температура +19ºС – ідеальні для вирощування кави. Як наприклад цієї, яку було зібрано і висушено на млині кооперативу Кубсіту зимою 2015р. Фермери і кооператив добре попрацювали над цією кавою, збираючи тільки спілі ягоди, добросовісно їх висушили і відсортували. Сортовий склад – характерні місцеві сорти. В регіоні Харар культивують такі місцеві сорти Арабіки:

Abadiro, Bale Tino, Bukuri (Enkure), Buna Adi, Buna Guracha A, Buna Guracha B, Buna Jima,  Buna Kella, Cherchero,  Gugudamei,  Hiromie, Kubri Deme, Buna Bilo, Ale Buna,  Denga, Fendisha, Gamu, Ittu, Kabnya, Muyra, Olaha, Shekhussieno, Shenkuyi,  Shimbure, Torbi, Tujar, Wogere

Уся кава спілки (553 тонни було експортовано в 2015, в основному до багатих арабських країн) одержала міжнародний сертифікат органічного продукту. Такий сертифікат - це свідоцтво практично найвищої можливої природної якості кави. Його  мають право видавати кілька міжнародних агентств, які постійно, дуже серйозно і відповідально  контролюють виробників по багатьох параметрах, які підтверджують повністю органічний спосіб вирощування і виробництва кави. Щоб отримати такий сертифікат - виробник повинен на протязі мінімум 5 років не використовувати неприродних гербіцидів, інсектицидів, неорганічних добрив. Агентства проводять  хімічний аналіз грунтів, рослин, самої кави. Також проводиться аналіз бухгалтерської документації, опитування персоналу, навчання.  Добра кава  - варта і такої роботи і таких суворих обмежень. Бо в наш непростий час глобалізації, інтенсифікації, хімізації – для чутливих людей буває краще підстрахуватися, заплатити трошки дорожче за органічні продукти, ніж лікуватись від незрозумілих алергій чи інших важко  прогнозованих болячок.

Керівники кооперативної спілки Черчер Ода Бултум добре розуміють важливість органічного підходу до виробництва кави. Вони мають прямий зв'язок з клієнтами, відвідуючи країни, де продається їх кава. Так цієї осені генеральний менеджер спілки Негуссі Легессе побував у Голландії і Фіндяндії, де презентував каву спілки перед кавовими професіоналами з багатьох країн Європи, в тому числі і України:

За оцінкою грейдингової лабораторії ефіопської товарної біржі - цей лот було віднесено до найвищого для «сухої» кави третього грейду. Капери оцінили його у 86 балів. Всього такої кави було вироблено 160 мішків.

Як бачите з епіграфу – ще у 1855 відомий мандрівник Річард Бартон відносив каву з гір Черчер до категорії «perfection», тобто досконалої, ідеальної. 

В чашці: Характерний густий букет, що в кавовому світі зветься "мока". Щільне тіло, гармонічні горіхові тони, приємна солодкість, відтінки абрикоса чи кураги у післясмаку.

email*

Новый пароль и инструкция высланы на ваш E-mail

Имя
E-mail*
Номер телефона
Пароль*

На ваш E-mail выслана ссылка с подтверждением регистрации

Войти через Facebook

Товар добавлен в корзину