Бразилія, Фазенда Пассейо 2017
Здається зовсім недавно у нас була кава Пассейо урожаю 2014 року. А до цього – урожаю 2012. І от пройшло ще пару років. І знов новий урожай з фазенди Пассейо. Чому так? Тому що в наші нелегкі часи, (особливо в Україні після 3-х кратної девальвації) знайти по справжньому якісну суху бразильську каву не так вже і просто. І нажаль це не зовсім дешево. Бо суха бразильська кава високої якості – це пісня сама по собі. Спеціалісти це зрозуміли давно. Так відомі кавові змагання Кап Оф Екселленс в Бразилії проводяться окремо для кави сухої обробки і для всієї іншої. Корінь цієї різниці полягає в тому, що якісна суха обробка потребує НАБАГАТО більше уваги і добросовісної кваліфікованої праці. І дійсно якісна суха кава може вийти тільки тоді, коли така робота була зроблена і ТІЛЬКИ ТАК зроблена: кваліфіковано, свідомо, уважно, вручну. І ще необхідно – щоб це було не за один місяць, чи сезон, чи рік, а починаючи з самого початку, тобто з моменту вибору землі, де буде посаджено кавовий сад. А далі - які сорти там буде посаджено. Причому, на різній висоті, на різних грунтах і схилах – сорти саджають різні, відповідно до їх сортових особливостей. Як їх будуть вручну обрізати, боротись з бур’янами та іншими шкідниками, як будуть вручну збирати ягоди, як будуть рівномірно сушити, перевертати по кілька раз на добу, у потрібні години накривати і розкривати. Самі розумієте, що виконати цей «квест» дуже непросто. Але на фазенді Пассейо його успішно вирішують. Вже четверте покоління сімї'ї Вієйра трудиться на цих 130 гектарах бразильської землі.
Ось, подивіться ролик з фазенди Пассейо. Спочатку - зверніть увагу на рельєф плантації. В основному кава росте на досить крутих схилах. В таки умовах для обробки плантації іноді є можливість користуватись технікою, а от урожай збирають тільки вручну.
Далі, як бачите – кава сортується і переробляється в основному за допомогою машин. Машини ці всі коштують не дешево. Також їх обслуговування потребує дуже кваліфікованих спеціалістів. А цих спеціалістів потрібно знайти, навчити, зацікавити і утримати, бо робота зі збору і переробки кави – це сезонна робота. Тому фазенда забезпечує своїх робітників пристойними умовами життя: сім’ї забезпечують досить зручним житлом, є безплатна школа для дітей і професійна освіта.
У багатьох «кавових» місцях світу – таку роботу в основному виконують вручну. Не тільки тому, що так якісніше. А ще і тому, що там є багато «вільних» робочих рук. В цих же місцях Бразилії, як бачимо – економічні і соціальні умови вже зовсім інші.
Також фазенда дуже серйозно підходить до збереження природного довкілля. Велика ділянка землі відокремлена і на ній збережено незайманий природний ліс. Особливо ця ділянка лісу виграє від того, що там збережено рівчаки, озера, болота, які є осередками унікальних місцевих екосистем. Тут постійно проводять дослідження екологи, відвідують екскурсії школярів і туристів.
Що іще можна побачити у ролику (якщо його уважно дивитися) – це те, що фазенда має власну капінгову лабораторію.
Там і сам Адольфо і його спеціалісти мають змогу приготувати (тобто професійно і оперативно посмажити, помолоти, зварити) і протестувати каву. Відповідно до результатів тестування – вони можуть вносити корективи у технологію вирощування і виробництва кави. Ну і звичайно, таке тестування допомагає їм правильно оцінити вартість різних сортів своєї кави, порівнювати її з іншими сортами кави, що є на ринку і прийняти відповідальні і зважені рішення про ціну продажу кави. Коротко кажучи, щоб «не прогоріти».
Цього літа (у червні 2017) Адольфо проводив презентацію своєї кави на найбільшому світовому кавовому форумі року – на виставці «World of Coffee Budapest 2017».
Там ми і отримали від нього цей ролик, а також найкращі побажання для всіх любителів кави, що захочуть попробувати каву Пассейо.
Фермер: Адольфо Вієйра Ферейра
Регіон: Sul de Minas, Minas Gerais, Monte Belo
Урожай: 2017 рік
Сорти: Жовтий Катуаї, Мундо Ново, Акайя
Переробка: Суха
Висота: 1100-1200 m
Сертифікація: BSCA
Упаковка: Мішок Грайн-Про
У бразильських (сертифікат Бразильської Асоціації Спешіаліті Кави) і європейських каперів ця кава отримала оцінку 85 балів, тобто відноситься до категорії «спешіаліті».
В чашці: гармонійний шоколадний букет, спіла солодкість тростини, шовковиста текстура, аромат какао, нотки інжиру.
Загалом, це чиста, гармонійна солодка кава, без домінування кислинки, яку можна готувати і в еспресо і альтернативними методами.