22.01.2020

Кавова епоха

Зараз в Ефіопії збирають каву, а до нас надходять найспіліші і найсоковитіші ефіопські кави минулого урожаю.  Навколо гримить Різдво, Новий Рік, настає нове десятиліття 3-го тисячоліття. І так якось співпадає, що з новим десятиліттям приходять і нові кавові часи.

Серед цих найсоковитіших кав, або як кажуть  «crème de la crème», є вісники нових часів. Ці кави маркуються вже не просто як “Made in Ethiopia“, або за назвою кавового регіону (а деякі з цих регіонів можуть мати площу досить величенької європейської країни) і навіть уже не за назвою переробного млина.  На цих провісниках нових часів вже вказано ІМ’Я фермера.   Кавові фермери в Ефіопії звичайно ж різні, але зазвичай це люди, які вирощують каву на кількох сотках землі. У най-най-крутіших випадках - це можуть бути  десятки гектарів. Більші площі там сконцентрувати в одних руках не реально, а тим більш не реально такі площі обробити, навіть величезним фермерським  сім’ям, де буває по 20-30 дітей. Краще вже тут і не згадувати про плани українських «реформаторів»,  які хочуть дозволити концентрувати в одних руках по 10 тисяч гектарів. Там мова вже буде не про фермерів, а про те, коли в українських селах всі вимруть.

Ще один маркер зміни епох у Ефіопії – це початок проведення там конкурсів Кап Оф Екселленс. Кажуть, що з цього сезону він там вперше пройде. Його проводить досить велика і досвідчена спеціалізована міжнародна організація. До цього схожі конкурси (операція Cherry Red) там проходили, їх проводила одна компанія, Трабокка.  Засновник Трабокки, Менно Сімонс - започаткував ці конкурси одинадцять років тому.  Ось тут сам Менно коротко, але наочно пояснює різницю між червоними ягодами (Cherry Red) і не зовсім червоними:

https://www.youtube.com/watch?v=vroLNEKmQHI

Не кожного року, але кілька разів ми купували каву з цього конкурсу.  Може кавомани згадають таку нашу каву, як  Їргачеф Коке 2008. Це одна з тих кав, на яких баріста Kofein виступали в чемпіонаті України 2009 року і тоді у фіналі чемпіонату із шести фіналістів - п’ять було із Kofein:

 

Кава з того конкурсу була мабуть першою зеленою кавою у вакуумному пакуванні.  А як цьому (і не тільки цьому) нововведенню опиралась ефіопська бюрократія !!!   Коли тоді завозили  в Ефіопію  машини і матеріали для того вакуумного пакування, то розмитнення зайняло, ви не повірите – 17 !!!  СІМНАДЦЯТЬ  !!! місяців.  Тобто, Трабокку там «пресували» досить серйозно. Та все ж навіть 17 місяців на розмитнення кількох коробок з упаковкою – це ще «квіточки».  Коли я в 2013 році був у Ефіопії, то Абрахам (тодішній директор ефіопського філіалу Трабокки), мені по секрету розповів, тихим голосом, з нотками тривоги, що на той час уже три його попередника сиділи у в’язниці. Зараз там уже знову інший директор, залишається лише сподіватись, що Абрахама не посадили.

Після цього випадку з вакуумними коробками,  деякий час в Операції Червона Ягода кава була не у вакуумі, а в мішках. Навіть іноді у дуже красивих, що для Ефіопії теж не характерно:

А бувала і в звичайних, як  Їргачеф Білойя у сезоні 2011. У скромному сірому мішку, але яка то була кава !!! Я сам бачив, як люди плакали від щастя, коли розповідали про її смак :)

В сезоні 2018 цей конкурс став називатись «The Ethiopian Cup»:

Він проходив уже в два кола відбору і з продажем кращих лотів через аукціон.  Там ми купили Шіфо:

http://gastra.com.ua/ua/kofein/blog/novorchne-chudo/

  Шіфо був чудовою кавою, ми пережили з ним пригоди, як кажуть «злети і падіння», але він закінчився. І з останнього в історії конкурсу «The Ethiopian Cup»  2019, ми купили вже дві кави – митий Їргачеф з млина Харусала і сухий Ґуджі від групи маленьких фермерів. Тобто, у нас є чим попрощатись з останнім конкурсом «The Ethiopian Cup», посумувати про славне минуле і зустріти нову, ще небачену і невідому кавову епоху. Так би мовити, «погладити дорогу» до майбутнього.

Ось одна з цих кав – переможець Національного Відбору конкурсу «The Ethiopian Cup», суха кава з Ґуджі,

від трьох невеличких фермерів, які об’єднали свої зусилля і зробили чудовий лот кави, котрий переміг у Національному Відборі :

Ефіопія, Деміссі&Тамрат&Ґемеда, Ґуджі

Місце:  Ґуджі, вореда Амбелла Вамена,

кебеле  Буку Абел

Фермери: Деміссі і Тамрат Едема, Ґемеда Декема

Висота:                1900 – 2250 m.a.s.l.

СортиСуміш предковічних сортів

Урожай: Грудень 2018 – Січень 2019

Переробка: Суха, з попередньою ферментацією

36 годин і сушкою 20 діб

Упаковка: вакуумна

В Ефіопії вореда – це одиниця територіального поділу, за величиною приблизно, як у нас район. Вореда Амбелла Вамена знаходиться на північ від вореди Керча, а із заходу межує з Ґедео, тобто з теруаром Їргачефу. В цій вореді знаходиться вже добре відомий нам млин Є Ґенет. Але самі розумієте – територія це досить велика і на ній є й інші виробники якісної кави.  Наприклад, це ферми Деміссі Едема, його брата Тамрата і Ґемеда Декема. Деміссі і Тамрат – це  імена, а Едема – це не прізвище, а по-батькові. Деміссі і Тамрат є одними з поміж 29 братів і сестер, чиїм батьком був Едема. Такі великі сім’ї не є чимось незвичайним в Ґуджі, адже в тих місцях  чоловіки не-християнської віри можуть мати по кілька дружин.  У Едема, батька Деміссі і Тамрата - було три дружини і вони народили 29 (!!!)  дітей. Деміссі згадує, що коли був малим, то йому подобалось, що його батька всі поважали: «Він був шанований і відданий своїй справі фермер».  

Крім дітей (сподіваюсь, що старий Едема пробачить мені такий жартик), Едема встигав робити каву. Просту, для місцевого використання. Місцевий ринок не потребував кави якісної обробки. То ж поки він керував фермою, сім’я Едема виробляла каву сухої обробки 4-5 грейду. Коли ж батька не стало, керувати сімейною фермою став Деміссі. Він почав шукати нові можливості для реалізації своєї кави. В цей час якраз починався висхідний тренд розвитку спешіаліті кави. Тож Деміссі з Тамратом створили експортну компанію DW Coffee Export Plc і почали продавати свою каву через Ефіопську Товарну Біржу. За кілька років  роботи через біржу Деміссі завів контакти з кількома надійними покупцями і одержавши власну експортну ліцензію – брати стали продавати каву цим покупцям напряму, без біржового посередництва.

За ці роки на фермі була чудово відпрацьована технологія вирощування, переробки і  контролю якості кави. І у сезоні 2018/19 Деміссі з Тамратом та їх сусід Ґемеда Декема вирішили позмагатись у найпрестижнішому кавовому конкурсі Ефіопії – «The Ethiopian Cup». Для цих змагань з власних кавових садів Деміссі і Тамрата Едема (едемських:) та Ґемеда Декема  було зібрано виключно ідеально спілі ягоди,  каву перероблено сухим способом, з попереднім сортуванням у воді і ферментацією.

Вироблений для конкурсу лот кави показав надзвичайно високу якість і став одним з 20 переможців Національного Відбору, журі оцінило його у 88 балів. У конкурсному тестуванні каву оцінювало загалом більше 20 членів ефіопського і міжнародного складів журі, вони знайшли у цій каві такі дескриптори:

Карамель(3), Масло(2), Апельсин(2), деревний(2), алкоголь, мигдаль, ягода, біттер, солодкий чорний шоколад, темна вишня, чорна смородина, чорний чай, бурий цукор, вишня, какао, журавлина, вершковий, чорний шоколад, сухофрукти, зелене яблуко, зелений чай, лісовий горіх, трав’янистий, гібіскус, медова роса, листя зелені, диня, молочний шоколад, апельсиновий цвіт, груша, слива, пряний, важкий, солодкий, чайне дерево, тропічний фрукт

 

Як бачите з цього опису, у всіх людей свій смак, кожен знайде у цій особливій каві щось своє. Але в цілому, кава буде солодка, округла, з маслянистим тілом, довгим після-смаком какао, складна і збалансована

email*

Новий пароль інструкція надіслано на ваш E-mail

Ім'я
E-mail*
Номер телефону
Пароль*

На ваш E-mail вислано посилання з підтвердженням реєстрації

Увійти через Facebook

Товар додано в кошик