Руанда, Джарама №24
Якщо ви це читаєте, то мабуть (на даному відрізку буття) - ви покупець кави. :)
Але це слово ПОКУПЕЦЬ - не відображає всього багатства і глибин, пов’язаних з тим, щоб знайти і купити (а потім продати) дійсно КРУТУ каву. Це роблять люди особливої професії – професійні покупці кави. Їх відмінність від покупців кави для дому-офісу полягає в тому, що вони купують не одну чашку і навіть не цілий кілограм кави. Вони купують каву контейнерами (тобто десь так приблизно за раз по 20 тонн, тобто 320 мішків по 60 кг, що в грошовому вимірі знаходиться в районі 100 тисяч доларів). А ті з них, що купують каву «спешіаліті» (тобто смачну і дорогу) – ці контейнери часто купують не з однією кавою, а «збірні», тобто по кілька сортів. На відміну від біржових трейдерів (теж покупців) – вони не купують каву помахом руки, чи кліком комп’ютерної мишки. Щоб знайти, вибрати і купити ці кілька сортів – вони їдуть туди, де кава росте, тобто в Африку, Південну Америку, чи ще кудись, де їздять по кавових фермах, часто цей шлях у багато сотень кілометрів, де пробують десятки, а іноді і сотні зразків. В цьому якраз і полягає відмінність між покупцями кави «спешіаліті» і всієї іншої. Взагалі то цих відмінностей більше. Але основ
на в тому, що всю каву вони самі пробують на місцях її вирощування. І пробують
не раз і не два, ретельно і серйозно. Тобто, на каві вони «собаку з’їли».
Один з цих людей - норвежець Мортен Веннерсгаард, вже багато років «бродить по всяких джунглях» у пошуках. Він шукає каву. Тільки зерна найвищої якості і з повністю прозорим походженням і ціноутворенням. Тобто, він – професійний покупець спешіаліті-кави. Мортен займається цим вже більше 10 років. Як кажуть, у вузьких колах він широко відома людина. В цих «вузьких колах» кавового світу мабуть нема нікого, хто б про нього не чув. Кілька років тому вони з Тімом Венделбо (чемпіоном світу серед баріста і каптестерів) заснували в Норвегії фірму Нордік Аппроч (тобто Нордичний Підхід). Основними рисами цього нордичного підходу вони вважають чесну плату за високу якість, чесність перед виробниками кави і перед покупцями.
Ось як виглядає їх програма Нордичного Підходу:
- Ми шукаємо каву з чіткими яскравими фруктовими характеристиками
- Ми завжди пробуємо і робимо попередній відбір в місцях походження кави, щоб відкалібруватись і дати виробникам зворотній зв’язок, ну і звичайно ж щоб мати інформацію «з перших рук» про всю каву, яку ми пробуємо і купуємо
- Вся кава пробується всліпу, належним чином оцінюється, одержує бал і тільки тоді справа доходить до покупки
- Наш вибір базується на системі оцінки, де «вступним балом» є 86
- Розділення лотів нашими виробниками проходить по днях збору ягід і/або по мікрорегіону, де знаходиться станція переробки (млин)
- Ціна, яку ми платимо виробникам - завжди мінімум на 50% вища за плату, яку вони можуть отримати в системі ФайрТрейд
- Ми завжди знаємо, яку премію млини виплачують безпосередньо фермерам
- Наша кава завжди має прослідковуване до млина походження
- Ми відвідуємо кожного нашого постійного постачальника мінімум раз на рік і частіше
- На всі наші сорти кави і на весь об’єм постачання ми підписуємо з постачальниками попередні контракти. Це допомагає виробникам і експортерам у плануванні виробництва і експорту
- Всі лоти на нашому складі повністю прослідковувані
- Прозорість цін до кожного індивідуального фермера може трохи різнитись, бо в лоти кави багатьох кооперативних та комунальних млинів входять ягоди від сотень фермерів
- Ми намагаємось мати і давати покупцям нашої кави якомога більше інформації про географію, мікроклімат, переробку, сорти рослин, ферми чи блоки, якщо тільки кава не є змішаною від багатьох маленьких фермерів (що часто трапляється в Африці)
Ми (Kofein і Kava Art) теж давно намагаємось триматись справедливого і зрозумілого підходу до бізнесу. Мабуть тому ми стали чи не першими в Україні покупцями Нордіка, з самого початку їх роботи. Пам’ятаєте Їргачеф Негеле Горбіту? :
або Руанду з Гори Гуйе (Huye Mountain)?
Це була кава, яку знайшов Мортен на самому початку роботи Нордік Аппроч, ще у сезоні 2012-13.
Одна з улюблених кавових країн Мортена – Руанда. Мало хто з покупців якісної кави знає цю країну так, як Мортен. Дякуючи його старанням – у нас зараз є кава відмінної якості з трьох руандійських млинів. Це лот №67 з млина Гатаре, що з округу Ньямашеке, поблизу від заповідних лісів Ньюнгве. Також є трошки кави із унікального лоту №18 млина Міко Ремера. Цей лот було висушено по особливій технології, в тіні. Тому повна назва ції кави: Miko Remera Shade #18
І одна з найкращих «знахідок» Мортена з цього урожаю в Руанді – кава з ферми Джарама. Ми вже другий сезон підряд купуємо каву з цієї ферми. Бо (як радить нам Нордичний Підхід) вона того варта. :)
Зараз у нас уже закінчується Джарама з лоту номер 130 минулого урожаю. А вже «на підході» свіжа Джарама.
Джарааааамма-Джжжжарррррааммммаа…
Руанда, Джарама, урожай 2016, лот №24
Місце : Ньямашеке, Західна Провінція, Руанда
Висота: 1700 - 2000 m
Урожай : травень-липень 2016
Ґрунти: Вулканічні, багаті на мінерали та азот
Переробка: кава мита, висушена на сонці
Сорт: місцеві різновиди Бурбона
Упаковка: «дихаючий» мішок ґрайн-про
Кавова ферма Джарама (Jarama) – знаходиться в Західній Провінції Руанди, в районі Ньямашеке. Це гірська місцевість між лісовим Національним Парком Нйунгве і озером Ківу. Парк Нйунгве відомий тим, що це одне з небагатьох місць на Землі, де в дикій природі живуть горили і шимпанзе. Так що, відкриваючи пачку кави - дивіться уважно, раптом звідти вискочить маленький Чебурашка, що швидко може перетворитися на Кінг-Конга. :)
Ферма досить незвичайна для Руанди. Це не кооператив, а приватна ферма, що належить жінці на ім’я Умвізеє Фураха (Umwizeye Furaha). Вона володіє і сама керує відразу трьома фермами – Джарама, Камаджумба і Нйарузіна. Цей її проект в Руанді називають Пояс Ківу, бо ці три ферми розташовані поблизу озера Ківу. Незвичний і цей наш лот №24 – це кава з ягід, що вирощені і зібрані виключно на фермі Джарама (тобто без використання ягід сторонніх дрібних фермерів).
Першу каву на фермі Джарама було посаджено зовсім недавно, в 2012 році. На площі 18 Га було посаджено близько 30000 кущів. Ця місцевість уже відома чудовою якістю кави, яка росте на вулканічних ґрунтах, на висоті від 1700 до 2000 м. В сезоні 2016 року було зібрано перший урожай. І в цей же час Умвізеє спочатку орендувала, а потім викупила переробний млин у кооператива Морундо. Більшість робітників млина залишились тут працювати далі, тобто це кваліфіковані спеціалісти з багаторічним досвідом.
Умвізеє далеко не новачок у переробці кави і весь процес проходив під її пильним контролем. Перед переробкою ягоди кави булі відсортовані, було відокремлено незрілі і перезрілі ягоди. Потім ягоди пропустили через депульпер (3-х дисковий Агаред), щоб відділити зернята від шкірки і м’якоті. На протязі ночі зерно вимокало у воді, а вранці було пропущено через похилі промивні канали, де з парчменту змили рештки пульпи і зерна ще раз відсортували за вагою. Перед розкладанням для сушки на африканських сітчастих столах – зерна також пройшли візуальний контроль і сортування. Потім парчмент сушили на цих столах на протязі 21 дня. В жаркий полуденний час, вночі та в дощ зерна накривали спеціальною захисною плівкою.
В результаті всіх цих зусиль - кава отримала у каперів загальну оцінку у 87 балів.
У чашці: Делікатне тіло, чистий букет, гармонійний інтенсивний аромат з тонами спілої дикої смородини, порічок, з терпкуватим післясмаком