Сідама, Муліш
Муліш – зовсім новий кавовий кооператив. Він почав свою роботу в 2014 році. До кооперативу входить 850 дрібних фермерів. Розташований кооператив в 3 км на схід від містечка Шакісо, що знаходиться в Оромії, зона Гуджі. Висота кавових насаджень над рівнем моря тут близько 1700-1900м. Це містечко відоме своїми двома найбільшими в Ефіопії величезними проектами по видобутку золота і танталової руди.
Крім цих двох великих кар’єрів – ведеться і нелегальний видобуток золота у сотнях дрібних копалень.
Через таке середовище – Шакісо нагадує містечко в стилі «фронтьєру», або «дикого заходу» часів «золотої лихоманки». Крім цих «лихоманок» - тут не найкраще становище в міжнаціональних відносинах. Не так давно тут були досить серйозні конфлікти між народами Оромо і Гуджі.
Що ж до кави - то Шакісо відоме тим, що тут було започатковано дуже важливий новий етап в розвитку спешіаліті кави з Сідама. Цей район розташований всього в 80 км від Їргачефу, але не був «кавовим» ще 20 років тому. На початку 2000х років уряд Ефіопії прийняв рішення про розвиток кавового виробництва в цьому районі, в тому числі і шляхом експерименту з новою формою організації кавового фермерства. Поблизу Шакісо були організовані три великі приватні кавові ферми. Це Шакісо, Нефас і Суке Куто. До цього каву в Сідамі вирощували тільки дрібні фермери (з ділянками землі 1-2 Га), які об’єднувалися в переробні кооперативи. Така форма переробки кави розвивалась в Ефіопії в 1970-1990 роки, тобто за часів спроб розвитку соціалізму. Потім з соціалізмом покінчили, почався капіталізм і щоб просунути на міжнародні ринки каву більш високої якості (ну і щоб країна більше заробляла на цій каві) – вирішили спробувати розвивати великі приватні ферми з повним циклом виробництва. Ці нові ферми взяли в оренду великі ділянки землі (по кілька сотень гектарів), побудували досить потужні переробні підприємства, розвинули наукову, торгівельну і маркетингову діяльність і значно підняли авторитет спешіаліті кави із цієї зони Сідама.
Мабуть дрібні навколишні фермери всі ці роки дивились на успіхи великих фермерів з бажанням і самим зробити свою каву краще. Капіталізм – це конкуренція. І от в 2014 вони почали переробляти каву на своєму новому кооперативному млині Муліш. Там працюють багато спеціалістів, які одержали добрий досвід на приватних фермах. В усякому разі кава сухої переробки, яку ми одержали з Муліш – говорить про те, що її зробили дуже досвідчені і добросовісні люди.Зараз іноді трапляється і суха кава 1-го грейду. В оціночних методиках трохи "знизили" вагу оцінок за колір "зеленого" зерна. Так як кава сухої обробки має жовтуватий відтінок - то раніше за це знижали бал. Зараз оцінка кольору не має такого важливого значення і кава сухої обробки іноді отримує 1-й грейд. Це мабуть найкраща суха кава, яка була вироблена в Сідамі з урожаю 2015-16 року. В усякому разі і 3-й грейд і оцінка каперів у 88 балів – дуже нечасто дістаються каві Сідама сухої обробки. А крім того, кава ця ще в Ефіопії була упакована в мішки Грайн-Про, які зберігають високу якість кави набагато довше, ніж звичайні джутові мішки.