21.04.2015

Ефіопія, Сідама, Шілчо

Ефіопія, Сідама, Шилчо грейд 1

Регіон:  Сідама, Оромія, Ефіопія

Координати:   6.491572,38.390376

Кооператив:  Шилчо

Висота: 1750-1850 м

Обротка: Митий

Сертификація: Органічнй, Файр-Трейд

Упаковка: мішок Грайн-Про

 

Кооператив Шилчо об'єднує  більше 1100 дрібних  фермерів, що вирощують каву на невеликих,  1-2 Га ділянках.  Вони розкидані навколо села Тефері Кела, що північніше міста Діла, на вкритих дощовим лісом зелених горах.   Кооператив входить в Кооперативну Спілку Кавових Фермерів Сідама (SCFCU). Якість обробки ції кави дуже висока. Кава отримала найвищий можливий 1-й грейд.  І тому експортується  не просто як безродний Сідама,  а іменно як кава Сідама із кооперативу Шилчо.

Ця місцевість знаходиться  в перехідній смузі між кавовими регіонами Сідама і Їргачеф, на вході в туманну гірську долину, що простяглась паралельно східному  берегу озера Абайя. Якраз ця  долина та її схили  є «терруаром»  кави Їиргачеф. Тобто кава Шилчо по сортовому складу і природним умовам  є чимсь  середнім між  Сідама та Їиргачефом.

Переробний тік (або як його називають «млин») кооператива переробляє каву як сухим способом, так і митим. Наприклад, в минулому сезоні в наш еспрессо-бленд  «Шоколадний Пассат» входив сухий Шилчо. Зараз, після долвгих митарств якимсь неймовірним чудом до нас потрапило  кілька мішків чудової митої кави з цього кооператива.  Для митої обробти кооператив використовує 3-х дисковий депульпер, яким зерна (кісточки кавової ягоди) видавлюють зі шкірки, при чому значна частина м'якоті лишається на кісточках. Потім зерна поміщають у бетонні басейни і заливають чистою водою. На протязі  30-48 годин (в залежності від температури) проходить ферментація, м'якоть відокремлюється  від парчмента (парчмент – це як горішок зі скарлупками, всередині яких знаходиться саме зернятко). Потім парчмент промивають від залишків м'якоті в похилих жолобах з проточною водою, заодно відокремлюючи і «флотери», тобто порожні зернята, що спливають у воді. Після цього парчмент на кілька годин  розсипають на решітчатих настилах, щоб з  них стекла вода. Потім розкладають для сушки на  «африканські ліжка», тобто столи з настилом із дрібної пластикової сітки, вкритої мішковиною. Тут починається дуже важливий процес сушки. Парчмент постійно ворошать, перебирають, накривають в спекотні години мішковиною від  прямих сонячних променів, або плівкою од дощу і роси. Коли вміст вологи дійде до 11-12% - парчмент  поміщають в сухий склад. Каву уже тут, на кооперативному току разділяють по лотах,  які зазвичай складають близько 20 тонн. Потім каву  перевозять на експортну фабрику кооперативної спілки, де з кожного лота відбираються зразки, які далі оцінюються всліпу, щоб якість кожного лота позначити, присвоївши йому грейд (тобто сорт по якості). Потім кава остаточно готується для експорту – облущується від парчмента, шліфуєтся, сортується, упаковується.

В чашці абсолютно чистий, гармонійний букет, густий ментольно-пряний аромат, округле і в'язке тіло. Хороша солодкість, шоколадні нотки. Прохолоняючи – у каві плавно розвиваються тона  фруктовой кісточки і солодкого вина.

email*

Новий пароль інструкція надіслано на ваш E-mail

Ім'я
E-mail*
Номер телефону
Пароль*

На ваш E-mail вислано посилання з підтвердженням реєстрації

Увійти через Facebook

Товар додано в кошик