08.09.2020

Сухий Їргачеф, з млина Аріча

Як їхати з Аддіс-Абеби на Південь, де росте дійсно найкраща ефіопська кава,  то проминувши «ворота до Їргачефу»  містечко Ділла і вибравши шосе  А-8 (яке балуваним європейцям місцями може здатися стежкою для байкерів-екстремалів), то доберетеся до гірської гряди Аріча. А там уже покручена гірська дорога виведе вас прямо до воріт кавового млина Аріча. Над млином височіє величезна гора Наґа Сінґаґе, а крізь шум гірської річки Воґіда пробиваються тільки звуки пісень, що співають жінки Гедео,  працюючи на млині.

Якщо Вам подобається квіткова кава з багатим смаком, то Аріча це саме те. Цей нещодавно відновлений млин збирає ягоди кави з найбільш потенційних кавових садів Їргачефу, даючи заробіток для навколишньої громади і виробляючи як миту, так і суху каву 1-го грейду. Але так було не завжди.

Ще кілька років тому млин Аріча (за висловлюванням теперішнього менеджера) був купою мотлоху. Недоглянутий, закинутий і збитковий «колгоспний» млин  кілька років не переробляв жодної ягоди. Територія заростала травою, а приміщення розвалювалися. Навколишні кавові фермери змушені були доставляти свій урожай ягід за багато кілометрів до інших млинів вздовж дороги. І доставляли звичайно ж не по шосе на сяючих вантажівках, а на своїй спині у мішку, або у кращому випадку на спині мула. Але за кілька місяців до початку збору урожаю 2018 з громадою фермерів зустрівся новий потенційний власник млина. Це був Файсел Йоніс, засновник кавового експортера  «Testi Coffee». Файсел розповів людям про план по перетворенню млина Аріча на хаб з переробки якісної кави Їргачефу. Після традиційної кавової церемонії старійшини висловили своє схвалення і благословили цю нову спробу. Плани Файсела виходили далеко за межі просто кави і бізнесу. Тому що, окрім відновлення діяльності млина, він зайнявся і будівництвом локальної електромережі для навколишніх поселень. Також Testi Coffee координувала будівництво школи та проектування системи водопостачання.

І от на цьому етапі до проекту приєднався … лунають фанфари, барабанний бій, звуки салюту з М16… - ветеран Армії США… Аріча саме переживала етап швидких інновацій і у критичний час переробки першого урожаю Файсел призначив нового менеджера. Це був Адхам Йоніс, племінник Файсела. Він народився в Ефіопії, у місті Дайр Дава, але виріс у Техасі (США).  Там він вступив до Армії,  де прослужив 8 років.  І от, проживши в США 20 років – Адхам повернувся до Ефіопії і у 2014 приєднався до сімейного кавового бізнесу. Якщо вам пощастить потрапити на млин Аріча під час переробки урожаю, то Адхам не тільки ознайомить вас з кавовими технологіями, а й з особливостями місцевої кухні, яка дещо відрізняється від меню американських рейнджерів і за якою Адхам мабуть так зголоднів у Америці.

Зараз Аріча – це дійсно кавовий хаб Північного Їргачефу. Близько тисячі фермерів з навколишніх місць продають млину свої ягоди кави.  Для простежуваності  походження кави Адхам розподіляє лоти за територіями, звідки доставлені ці ягоди. У навколишніх горах це території чотирьох основних громад – Аріча, Ґерсі, Ідідо та Реко Оначо.

Усі чотири спільноти виставляли мікро-лоти своєї кави на змаганнях 2019’ Ethiopian Cup і були поміж переможців.

Це ви прочитали ефіопську частину дороги кави Аріча до нас. А є ще й українська. І вона теж не менш  горбата й покручена. Приблизно,  як та гірська дорога до млина Аріча.

 Минулої зими український кавовий трейдер  CoffeeMax спорядив своїх каперів до Ефіопії. Побувавши там у капінгових лабораторіях кількох експортерів спешіаліті кави - вони відібрали зразки близько 40 лотів найкращих кав урожаю поточного року. Потім привезли ці зразки в Україну і влаштували їх капінг у Києві, та Харкові, для українських обсмажувачів кави. Один з цих капінгів проходив в кінці зими у нас в кав’ярні, на пр.Науки.  На тому капінгу зібралось кілька десятків кавових професіоналів нашого міста, а в Києві на такому капінгу побувало близько 70 знавців кави. Не знаю, що кому там сподобалося, але ми на свій смак відібрали тоді для себе кілька лотів кави. Один з них, сухої обробки   – був якраз цією кавою з Аріча. Тоді були плани напряму привезти з Ефіопії в Україну контейнер гарної кави, зібравши замовлення від обсмажувачів України. Та тут втрутилась епідемія ковіду, усім стало страшно, попиту не було і поставка такого контейнера не склалася. Але ж ми не могли забути чудовий смак Аріча і на початку літа побачили її у продажу в Амстердамі. Хоча контейнер з цією кавою повинен був припливти до Європи аж через кілька місяців – ми негайно зарезервували собі кілька мішків. Як виявилося, не одні ми були «такі умні» - «шустрі європейці» всю цю каву «розхапали» за лічені дні. Не знаю, чи є вона ще десь в Україні, але у нас вона є. І це точно одна з найкращих ефіопських кав сухої обробки поточного урожаю, які були у відкритому продажу. Голландськими каперами вона була оцінена у  87.5, а наша оцінка ще вища – це просто найкращий сухий Їргачеф, який дістався до наших країв за останні років з десять.

Регіон: Їргачеф (Ґедео),  Аріча

Власник: Файсел Йоніс

Висота: 1889 м

Обробка: суха

Сорти: Куруме, місцеві сорти

Урожай: зима 2019-20

Упаковка: мішок грайн-про

У чашці: яскрава, солодка кава з тонами портвейну, персика і ягід. Відчуваються квіткові аромати, нотки ожини, чорного шоколаду. Густа оксамитова текстура.

email*

Новий пароль інструкція надіслано на ваш E-mail

Ім'я
E-mail*
Номер телефону
Пароль*

На ваш E-mail вислано посилання з підтвердженням реєстрації

Увійти через Facebook

Товар додано в кошик