Сухий Їргачеф, кооп. Борбойя
Ефіопія. Їргачеф. Кооператив Борбойя, сухий, Грейд 3
Кооператив: Борбойя
Розташування: Абайя, координати 6.146648, 38.152953
Висота: 1800 - 1950 м
Виробник: 670 дрібних фермерів
Сорт: предковічні сорти Їргачефу
Грунти: вулканічні, багаті мінералами й азотом
Скрін: 14 і більший
Обробка: Суха. Кава висушена на сонці, на африканських столах
Упаковка: «дихаючий» мішок Грайн-Про
Кооператив Борбойя розташований недалеко на захід од відомого всім знавцям кави гірського містечка Їргачеф. Поруч з ним (десь кілометрів 2) розташований ще один відомий кавовий кооператив – Негеле Горбіту. В моїй розповіді про те, яким я побачив Негеле Горбіту мабуть багато спільного було б і з Борбойя:
http://gastra.com.ua/ru/kofein/blog/negele_gorbitu_coffee_coop/
Сухим способом каву на кооперативному току (чи млині, як їх часто називають) переробляють в самий розпал збору урожаю кавових ягід, у грудні-січні. В цей період збирають найбільше ідеально стиглих ягід, а крім того в цей час зазвичай тримається більш-менш суха погода, коли яскраве гірське сонечко може якісно висушить цілі ягоди. Та не треба забувать, що сонечко яскраво сяє недовго і не всім. Дуже небагато кавових кооперативів Їргачефу змогли якісно зробити суху обробку в сезоні 2013/14. Та і вобше, сухий Їргачеф – це товстий перший том у всесвітній кавовій енциклопедіїї і потрапить туди зовсім непросто. Ось що я про нього писав в 2012:
http://gastra.com.ua/ua/kofein/blog/dry-processed-yirgacheffe/
Справжні, або як зараз умні люди іноді кажуть «істинні» любителі кави знають, що хороший сухий Їргачеф (грейд 3) – це дуже рідкісна кава. Особливо в наш нелегкий час. І не тільки в Україні, можу вас запевнить. У всьому врожаю кави Їргачефу 2013/14 якісного сухого Їргачефу було надзвичайно мало. Весною 2014 в Європу прийшов один контейнер (280 мішків) такої кави із кооперативу Конга Седе. Пізніше, вже мряклою осінню в зборному контейнері з Ефіопії припливли ще 40 мішків сухого Їргачефу з кооператива Борбойя. Із них 7 мішків після довгих і «нервних» сюрпризів і ще довших горбатих шляхів – дісталось нам.
Якщо взяти, шо в Україні живе 46 мільйонів людей, то в перерахунку «грам/душу» виходить 0,006 грам ції кави на кожен спраглий рот. Так шо, дорогі кав'ярі, у нас є хоч і маленька, але радість в житті – пити найкращий сухий Їргачеф із усіх можливих. І поки шо є шанс мати його значно більше, ніж 0,006 грама ;)… Ну а так - ви ж знаєте, що життя надто коротке, шоб пить погану каву. :)
В чашці: Характерний густий, чистий і яскравий аромат сухого Їргачефу. Присмак спілих ягід, шоколаду і пряних трав - базилик, лаванда, розмарин. Густа, в'язка текстура. Прохоловши – кава нагадує букет гарного каберне-совіньйон.